ETAPELE NEGOCIERII: Etapa 1: Pregatirea negocierii

etape ale negocierii

Cunoasterea inseamna putere.

   Cunoastetiva interlocutorul.Aflati tot ce puteti despre persoana cu care urmeaza sa dezbateti. Din fericire , majoritatea oamenilor sunt previzibili. Au un anumit stil pe care il aduc pretutindeni , deci si in negocieri . Inainte de a vorbi cu aceea persoana , vorbiti cu prietenii lui cu dusmanii lui , dar si cu cei care au mai negociat cu el(ea). Aflati ce familie are sau provine ,care este starea de sanatate ( daca este cineva bolnav poate are nevoie de fonduri urgente pentru acesta si poate va finaliza afacerea mai rapid)in ce vecinatate locuieste , ce masini poseda . Aflati de la concurenti ce necesitati are daca este cinstit sau prefacut . Avand aceste date , va puteti face evaluarea importantei acestor lucruri pentru negociere. 

Pregatiti-va spunandu-va “ Sunt pe scena”.

   Actorii sunt antrenati in a induce in eroare . Viata de zi cu zi nu este in mod real o scena , dar este util sa pretindem ca este asa. Nu lasati sa se vada ca sunteti suparat sau folositi folosi expresivitatea prin a arata opusul starii de spirit care va domina , adica folositi “cacealmaua “ Priviti-va interlocutorul in ochi atunci cand vorbiti sau il ascultati. In asa mod veti parea cel putin sincer si natural.

Priviti-va in oglinda cu atentie. 

„Cunoaste-te pe tine insuti” intelegeti-va nevoile , banuielile si convingerile.
Fiindca suntem diferiti intre noi, fiecare va aborda viata si negocierile intr-un mod diferit .Unii oameni pretuiesc banii si puterea . altii doresc sa invinga. Altii vor doar ca dreptatea sa invinga. Totul depinde in intregime de valorile si stilul personal dar doua lucruri sunt sigure:
1) niciodata nu veti obtine ceea ce doriti daca nu stiti ce cautati;
2) sunteti pierdut daca adversarul va intelege mai bine decat va intelegeti dvs.
Pe o foaie de hartie , scrieti care sunt cele mai importante 5 lucruri pentru dvs., apoi rugati un prieten sa scrie ceea ce considera el ca ar fi cele 5 lucruri importante pentru dvs. Se contrazic listele? Am poate folosi un adversar impotriva dvs.. motivatiile pe care le sugerati? Va luptati pentru onoare, cand de fapt ceea ce doriti sunt banii? Incercati sa observati unde sunteti vulnerabil si protejati-va.

Amititi-va, e doar un joc.

Cultivati o atitudine detasata fata de rezultatul negocierii.Inlaturati din minte gandul ca totul (casa, contul din banca, serviciul)- depinde de modul in care veti negocia. Negocierea este un joc si trebuie sa aveti simtul umorului si gustul pentru pericol al vanatorului pentru a putea juca bine. Facindu-va pea multe griji, veti sfarsi prin a deveni nelinistit si usor de pacalit. Nu va framantati in legatura cu detaliile care apar pe parcurs ,tintiti in permanenta recompensa.
UTIL: Exercitiile de respiratie si un masaj corporal pot reprezenta modalitati bune de relaxare inainte de o sedinta.

Fiti rabdator.

Ce atata graba? Nerabdarea exagerata va arata ca intradevar doriti ceva, si cu cat veti dezvalui partenerului dvs. ca doriti un lucru, cu atat el va incerca sa tina de el.Faceti-va timp pentru a va concentra asupra aspectelor importante, si nu asupra oamenilor implicati sau asupra sentimentelor de obligatie pe care le aveti, de exemplu, in urma unei mese grozave, servita pe cheltuiala celorlalti.
Dac nu stiti ce sa faceti-nu faceti nimic si asteptati sa vedeti ce se intampla a doua zi. Tineti minte, in afaceri este important rezultatul , si nu viteza cu care il obtineti.
Prudenta: Nu va luati niciodata banii cu dvs. cand mergeti sa negociati cumpararea unei masini sau cand sunteti cu adevarat doar „in cautare”.

Insistati,…

Fiti perseverent!Trageti si cu dintii. Strategia dvs. poate da gres prima data,dar intotdeauna va puteti intoarce sa incercati din nou. Important este sa fiti la curent cu evenimentele si sa stiti cand situatia s-a modificat in favoarea dvs.

Incercati-va norocul.

Fiti dornic sa va asumati riscuri
Negocierea este un proces de durata. Intre actiunea desfasurata si rezultat exista o perioda de timp denumita Zona de Risc.Este perioada de dupa respingerea unei oferte pentru cumpararea unei masini si in care asteptati sa primiti o oferta mai buna, pe care ati presupus-o posibila. Este o perioada care solicita nervos si de aceea unii omeni incearca sab micsoreze zona de risc. Dar uneori acesti oameni sfarsesc prin a micsora Recompensa. In masura in care puteti suporta tensiunea, extindeti cat puteti Zona de Risc.

Nu-i nimic rau in a cere.

Nu fiti retinuti, incercati sa obtineti tot ceea ce doriti.Multi oameni se simt stingheriti cand trebuie sa faca propunerea initiala , ca si cum ar cere mai mult decat se cuvine(sau de cat cred ca vor obtine). Privirea le este agitata , vocile li se sting si atunci partenerul castiga imediat teren. Nu trebuie sa cereti totul de prima data, dar trebuie sa aveti incredere in faptul ca este fundamental corect sa doriti ceea ce doriti.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s